ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συνδακτυλία
Αποτελεί τη συχνότερη συγγενή ανωμαλία. Στην πάθηση αυτή, κάποια δάκτυλα του χεριού είναι ενωμένα μεταξύ τους. Ο διαχωρισμός των δακτύλων γίνεται χειρουργικά, σε ηλικία που καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό. Γενικότερα, συνιστάται διαχωρισμός των δακτύλων σε ηλικία 6-18 μηνών και όχι μετά το 4 έτος ζωής, προκειμένου να αποφευχθούν μόνιμες δυσκαμψίες και παραμορφώσεις.
Πολυδακτυλία
Εάν ο αριθμός των δακτύλων του ποδιού ή του χεριού είναι μεγαλύτερος, τότε το παιδί πάσχει από πολυδακτυλία. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά, για λόγους αισθητικούς και λειτουργικούς. Στόχος είναι η αφαίρεση του επιπλέον δακτύλου, χωρίς να τραυματιστούν οι γύρω ιστοί.
Απλασία του αντίχειρα
Η απλασία του αντίχειρα εμφανίζεται ως μεμονωμένη δυσπλασία ή μαζί με μερική ή ολική απουσία της κερκίδας του χεριού. Η κατασκευή αντίχειρα, έχει μεγάλη λειτουργική σημασία. Ο δείκτης ανακατασκευάζεται πλήρως µε χειρουργικές παρεμβάσεις στους τένοντες, τα νεύρα, τα αγγεία, τα οστά, τους συνδέσμους και τους μύες, ώστε να πάρει τη θέση και τη μορφή του αντίχειρα.
Ραιβοϊπποποδία
Η ραιβοϊπποποδία είναι μία από τις πιο συνηθισμένες συγγενείς ανωμαλίες. Δεν συμπεριλαμβάνεται στις βαριές διαταραχές της γέννησης. Αφορά το πόδι και την ποδοκνημική του παιδιού, στρέφοντας την πτέρνα και τα δάκτυλα προς τα μέσα, ενώ ο γαστροκνήμιος και το πόδι είναι συνήθως μικρότερα και κοντύτερα από το φυσιολογικό. Η ραιβοϊπποποδία δεν είναι επώδυνη, ενώ η παραμόρφωση μπορεί να διορθωθεί πλήρως. Τα αίτια που οδηγούν στην παραμόρφωση είναι άγνωστα. Η ραιβοϊπποποδία έχει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης στο νεογνό, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Ραιβογονία
Ραιβογονία είναι παραμόρφωση των ποδιών, όταν ενωμένα σχηματίζουν μεταξύ τους την εικόνα παρένθεσης, με κενό μεταξύ των γονάτων. Δεν προκαλεί ανησυχία και συνήθως διορθώνεται από μόνο του, μέχρι την ηλικία των δύο χρόνων. Εάν δεν υποχωρήσει μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων, τότε χαρακτηρίζεται ως παθολογική. Η πάθηση διορθώνεται χειρουργικά.
Βλαισογονία
Στη βλαισογονία, τα κάτω άκρα ενώνονται στα γόνατα και οι κνήμες αποκλίνουν προς τα έξω. Η βλαισογονία είναι η αντίθετη κατάσταση της ραιβογονίας και τα πόδια έχουν την χαρακτηριστική εικόνα ανεστραμμένων εισαγωγικών φυσιολογική βλαισογονία κατά την διάρκεια της ανάπτυξης δεν απαιτεί θεραπεία. Το παιδί θα πρέπει να παρακολουθείται τουλάχιστον σε ετήσια βάση για την πορεία της βλαισογονίας. Η διόρθωση της παχυσαρκίας σε υπέρβαρα παιδιά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο παραμονής ή/και εξέλιξης της βλαισογονίας. Η μικρού βαθμού παραμένουσα βλαισογονία μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά αν και αυτό εναπόκειται στην κρίση του παιδοορθοπαιδικού. Η παθολογική βλαισογονία απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Η φαρμακευτική θεραπεία εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που η πάθηση οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών (ραχίτιδα, έλλειψη βιταμίνης C) αν και οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες στις ανεπτυγμένες χώρες. Η μικρού βαθμού βλαισογονία των αθλητών μπορεί να βελτιωθεί με φυσικοθεραπεία.